2010-04-13 16:31:43• hírek • Balogh Anita

Tragikus hazatérés

Pénteken kerül sor a Harag György színtársulat újabb bemutatójára.

Hazatérés Dániába címmel a színházi évad hetedik bemutatóját tartja pénteken az Északi Színház Harag György színtársulata. A premiert megelőzően Stier Péter igazgató Albu István rendezővel, Gönczi Hunor dramaturggal és Kovács Eszter irodalmi titkárral tartott sajtótájékoztatót a bemutató kapcsán.

A bemutatásra kerülő darab alapja a Marosvásárhelyről elszármazott Kiss Csaba által átdolgozott Hamlet lesz. Kiss neve ismerősen csenghet a szatmári színházba járók számára, hiszen a ''De mi lett a nővel?'' című darabját 2002-ben mutatták be  Szatmárnémetiben.

Infobox
h

A pénteken, április 16-án 19. órai kezdettel bemutatandó előadás szereplői István István, Nagy Antal, Csiki Orsolya, Nagy Csongor, Rappert Gábor, Gaál Gyula, Varga Andrea, Bándi Johanna, Vencz Stella.


h

A Hazatérés Dániába Shakespeare drámájának kortárs olvasata, ami a kontextus megváltoztatásával válik mai történetté: a halottnak hitt öreg Hamlet él, a távolból hazatért herceget Horatio könyörtelenül szembesíti az elmúlt évek történéseivel, a középpontba pedig a nem is annyira negatív Claudius kerül. A nagy kérdés nem az, hogy a herceg megölje, vagy se Claudiust, hanem inkább az, hogy mit jelent előre megfontoltan és visszafordíthatatlanul cselekedni. Ez a modern Hamlet viaskodásának alapja.

Albu István rendező és Gönczi Hunor, a darab dramaturgja összeszokott páros - derült ki a sajtótájékoztatón. Többször dolgoztak már együtt, s ahogy eddig, a közönség most is egy nem szokványos darabot láthat majd tőlük. Kiss átdolgozna a Hamletet, a fiatal páros pedig némileg megváltoztatta az átdolgozást úgy, hogy abba minden színházba járó megtalálja a maga kis világát. A darab színpadra vitelekor szándékosan kerülték hideg formanyelvet, akik pedig már látták darabjaikat tudják, a tiszta műfajokat is kerülik, így a Hazatérés Dániába is a keverék lesz: dráma, amiből nem hiányzik a humor sem.

Az előadásban továbbá a stilizált, elidegenítő színészi játék és a karakteres festett maszkok ötvöződnek a realista játékmóddal. A teátrális megközelítés alapeleme a felhalmozott semmiként megjelenő aranyrögökből álló stilizált díszlet. Ebben a világban szembesítenek a szereplők önmagunkkal, azzal, amit magunknak sem vallunk be.


A pénteki bemutatóról beszéltek: Stier Péter, Albu István, Gönczi Hunor és Kovács Eszter
A pénteki bemutatóról beszéltek: Stier Péter, Albu István, Gönczi Hunor és Kovács Eszter


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: